- Forsiden
- Bruksområder
- Solid og vannavstøtende teleisolasjon
Solid og vannavstøtende teleisolasjon
Bygningens telebeskyttelse
Telebeskyttelsen er en av grunnforutsetningene for byggingen. Telebeskyttelsen bør fungere pålitelig i minst 50 år. Det er svært dyrt og vanskelig å fornye teleisolasjonen i ettertid. Teleisolasjonens viktigste egenskap er pålitelighet! Opplysninger om fryse-/opptiningsbestandigheten må alltid angis for produkter som er beregnet for telebeskyttelse. Testen gjenspeiler godt de forholdene teleisolasjonen utsettes for i bakken, med hensyn til sikkerhetsfaktorene.
Mengden spillvarme som lekker fra bunnbjelkelaget i passiv- og nullenergihus, er så liten at teleisolasjonens tykkelse må økes med 50 % i rette vegger og opptil 100 % i hjørner. Et annet alternativ er å installere teleisolasjonen på større områder og montere for eksempel tre plater i bredden, og på den måten oppnå en teleisolasjonsbredde på 1,8 meter.
Homogen og lukket cellestruktur
Finnfoam holder utmerket også under vanskelige forhold, for eksempel ved oversvømmelser eller når effekten av dreneringssystemet er redusert. Finnfoams fullstendig homogene og lukkede cellestruktur slipper ikke gjennom trerøtter, vann eller medfølgende jordpartikler. Finnfoam-telebeskyttelsen trenger verken beskyttelsesplast eller dreneringssystem for å fungere. Dreneringsgrøften spiller likevel en svært viktig rolle i funksjonen for de øvrige byggekonstruksjonene og må aldri utelates.
Finnfoam er vannavstøtende
Teleisolasjonen må alltid være tørr. En fuktig telebeskyttelse isolerer ikke og kan gå i stykker når den fryser. Teleisolasjonens fryse-/opptiningsbestandighet må derfor alltid testes. Finnfoams fullstendig homogene og lukkede cellestruktur tar ikke til seg vann, selv om den skulle ligge helt under vann over lengre tid og til og med fryse i mellomlaget. Resultatet av den langvarige nedsenkingstesten er vedlagt.
Finnfoam holder uten å trykkes sammen
En vannrett installert telebeskyttelse utsettes ofte for andre belastninger enn jordtrykket ovenfra. Det dreier seg vanligvis om punktbelastning, for eksempel kjøretøytrafikk, steiner som tilhører landskapsbyggingen, og så videre. Hvis et minst 30 cm tykt jordlag påføres oppå isolasjonen, kan påvirkningen av disse punktbelastningene fordeles på et større område. På den andre siden fungerer teleisolasjonen best om den installeres så nær overflaten som mulig.
Takket være Finnfoams store kompresjonsstyrke kan isolasjonen også installeres like under bakken. Finnfoam tåler også vekten av tunge arbeidsmaskiner. Det er viktig å velge et produkt med riktig kompresjonsstyrke til riktig sted. F-300 er for eksempel riktig produkt for en gårdsplass med vanlig trafikk, mens plassen utenfor en lastebilterminal krever F-400.
Sokkelisolasjon
Finnfoam-isolasjonsplatene tåler godt belastningen som oppstår ved støping av en delt sokkel. Den solide Finnfoam-platen fungerer som både sokkelisolasjon og støpeformplate, noe som gjør arbeidet effektivt. Når støpingen er ferdig, kan den glatte Finnfoam-platen fjernes hel, ettersom den ikke setter seg fast i betongen. Hvis det i stedet er ønskelig å beholde isolasjonen på sokkelen, bør Finnfoam-platens overflate løsnes opp eller utstyres med spor. Finnfoam-isolasjonen kan deretter installeres på sokkelen, for eksempel med renoveringslim. Finnfoam-platene kan overflatebehandles med tynnpuss i henhold til pussprodusentens veiledninger.
Utkiling jevner ut telehiv
Når bakken fryser under isolasjonen, avgir den varme. Denne tilskuddsvarmen tilsvarer område A. Jo større område A er, jo mer tilskuddsvarme oppstår under isolasjonen. Telebeskyttelsen er derfor på sitt mest effektive når varmeisolasjonen installeres så nær bakkeoverflaten som mulig. Telehiv jevnes ut med utspissing, men samtidig økes tilleggsvarmen som oppstår ved frysing.