- Forsiden
- Bruksområder
- Rørgrøft
Rørgrøft
|
Vannledninger og avløpsrør installeres tradisjonelt på frostfritt dybde for å unngå at rørledninger fryser. Dype rørgrøfter som når langt under grunnvannsnivå, kan føre til at grunnvannsnivået synker, at gater, rørledninger og bygninger synker inn på områder med myk bakke, endringer i vegetasjonen og eventuelt også andre skadelige virkninger på naturen.
Hvis de laveste gulvnivåene i bygningene som skal utstyres med avløp, samt gatens og gårdsplassenes skråning og høydeforskjeller tillater det, er det mulig å hindre at vann- og avløpsrør som installeres over telegrensen, fryser. Dette gjøres ved å beskytte rørene med varmeisolasjon.
En god isolasjon hindrer teleskader
Varmeisolasjon og telebeskyttelse av vann- og avløpsrør har som basis at jordvarmen og varmen fra rørledningene blir tatt vare på. Isolasjonen reduserer varmetapet og hindrer at rørene fryser ved å holde teledybden over rørets åpning. Samtidig unngås det at bakken fryser og rørene skades av telebevegelser.
Verdt å tenke på under planleggingen
Faktorer som må tas i betraktning ved planlegging av telebeskyttelsen, er klimaforholdene, jordskorpen samt varmen som frigjøres fra rørene. Isolasjonen av rørledningene dimensjoneres i henhold til den tøffeste vinteren på stedet, det vil si den laveste temperaturen som har blitt målt maksimalt én gang i løpet av 50 år (F50).
Jordskorpens innvirkning
Frostfri dybde for rørledningene er i tillegg til klimaforholdene også i stor grad avhengig av jordskorpen. I sand- og grusgrunn samt i grov morenegrunn er frostdybden større enn i leire- og gjørmegrunn, ettersom de grove jordtypene har høy varmekonduktivitet og lav varmelagringsevne. På tilsvarende måte er isolasjonsbehovet større for grunt installerte rørledninger i grov friksjonsjord enn i kohesjonsjord som inneholder mye vann. Mulighetene til å isolere rør som installeres i en grunn steinhule, ved hjelp av jordvarme er også dårlige på grunn av steinens høye varmekonduktivitet og lave varmereserve.
I leire- og gjørmegrunn som fryser, samt i finkornet morenegrunn isoleres rørledningene ved hjelp av vannrett nivåisolering (se bildet ved siden av). På områder som fryser kraftig, brukes en overføringskonstruksjon for å jevne ut kraftige variasjoner i telehivet.
I telefri sand- og grusgrunn samt i grov morenegrunn er det mest hensiktsmessig å bruke en konveks U-isolasjonsprofil som rekker opp til sidene på røret, der varmen som frigjøres fra røret, mer effektivt kan tas vare på (se bildet ved siden av).
Rørledninger som installeres i en grunn steinhule, beskyttes effektivt med en isolasjonsprofil som går rundt hele røret (se bildet ved siden av). Strømningshastigheten i røret og vannets temperatur må være høy nok for at røret ikke skal fryse. Ved behov brukes elektriske varmekabler som tilleggsvarmekilde for å garantere rørenes funksjon.
Finnfoam-kotelo 130 x 160 |
Kotelo (viemäri 160 + vesijohto) |
|
|
Finnfoam-kotelo 500 x 285 |
|
Utnyttelse av avløpsvannets varme
Ved dimensjonering av isolasjonen er det mulig å utnytte varmen som avgis fra rørsystemet, avhengig av rørtypen. Et regnvannavløp kan ha en nedkjølende virkning på nærliggende rør på grunn av rennende kalt overflatevann samt ventilasjon. Derimot vil dimensjonering av isolasjonen ofte utnytte varmen fra avløpsrør og vannrør som løper i samme grøft. Hvis strekningen som skal isoleres, tillater en viss temperatursenkning på væsken som transporteres i røret, og hvis denne tilleggsvarmen er permanent i den kalde perioden, kan det tas hensyn til denne reduserende faktoren ved dimensjoneringen.
Installasjonsdybden påvirker kostnadene
Rørledningenes installasjonsdybde påvirker i stor grad byggekostnadene for rørstrekningen, der over halvparten vanligvis er kostnader til graving, sjakting, installasjon og igjenfylling. Med en grunn installasjon kan behovet for forsterkning av bakken reduseres i myke områder, ettersom belastningen fra gravearbeidet reduseres og byggetiden forkortes. Dessuten er det kanskje ikke nødvendig med grøfter i byggefasen. Kostnadsbesparelsene kan bli betydelige.
Rørledningenes telebeskyttelse kan i de ulike tilfellene dimensjoneres i henhold til dimensjoneringskurvene nedenfor.
Nivåisolasjonens tykkelse, mm (FI-300) og bredde som funksjon av tilleggsvarmen i ulike bakkeforhold.
Den U-formede isolasjonens tykkelse, mm (FI-300) og bredde som funksjon når tillatt teledybde er z = 1,2 m.
Den U-formede isolasjonens tykkelse, mm (FI-300) og bredde som funksjon av tilleggsvarmen når tillatt teledybde er z = 1,6 m.
Den innkapslede isolasjonens varmemotstand og bredde som funksjon av tilleggsvarmen i steinhule.
Telebeskyttelse av brønner
Grøftebrønner kan lett fungere som kuldebroer. Det er enkelt å skjære til en figur av Finnfoam som har form av en grøftebrønn. Av den utformede biten produseres enkelt et lokk for innsiden av grøftebrønnen, som bør være så tett som mulig. Finnfoam er solid og vanntett og holder utmerket som brønnlokk. Skruene festes på brønnsiden i samme høyde som den omsluttende teleisolasjonen. Det lønner seg å feste en skrue i lokket, slik at det enkelt kan løftes opp.
Andre brønner kan beskyttes mot å fryse til i henhold til samme prinsipp. Finnfoam er stabil og bærer sin egen vekt også med større spennvidde.