- Forsiden
- Bruksområder
- Kjellervegg
Kjellervegg
Finnfoam Oy anbefaler primært at kjellervegger isoleres fra utsiden, enten med Finnfoam-standardplater eller med CW-300-isolasjonsplatene som er spesielt produsert for kjellervegger. Denne anbefalingen stemmer også overens med byggeforskriftene. Isolasjon på utsiden sparer plass på innsiden, og den massive bærende kjellerveggen jevner ut temperaturen på lufta innendørs. Finnfoam-varmeisolasjon som isolerer kjelleren fra utsiden, beskytter også en eventuell vanntrykkisolasjon mot skarpe steiner.
Se en animasjon om isolasjon av kjellervegg...
Med Finnfoams kjellerisolasjon CW-300/100 mm oppnås isolasjon og vanntrykkisolasjon i samme installasjon!
Finnfoam har utviklet en ny løsning for isolasjon av sokler og kjellervegger, der én installasjon skaper varmeisolasjon og vanntrykkisolasjon av kjellerveggen. Konstruksjonen er sertifisert av VTT. Denne typen løsning kan spare høye arbeidskostnader og forbedre sokkelens fukttekniske funksjon. Når platenes skjøter tettes med butylmasse (for eksempel butylmassen Sika Lastomer 710), oppnås det en helt tett struktur der regnvannet langs Finnfoam-isolasjonen renner ned i den lukkede dreneringen på utsiden av konstruksjonen. Fukt som kommer innenfra, fjernes gjennom kanalene (10x15 mm) som finnes i Finnfoam mot sokkelen. I kanalene er vanndampens partialtrykk mye høyere nærmere bakkeoverflaten enn nede ved bunnplaten, på grunn av temperaturforskjellene. Forskjellene i partialtrykk gjør at vanndampen derfor transporteres nedover og kondenseres til vann, som renner ut i den lukkede dreneringen
I konstruksjonen er det mulig å optimalisere sokkelens fukttekniske funksjon ved å utnytte fysikkens lover (VTT). Vann og medfølgende jordpartikler kan ikke trenge inn i konstruksjonen fra utsiden, noe som gjør at ventilasjonskanalenes funksjon opprettholdes i flere tiår. Ventilasjonskanalene som i konstruksjonen ligger mot bakken, stenges ovenfra for å hindre at fukt fra utendørslufta kommer inn i kanalsystemet.
Isolasjon av kjellervegger (CW-300) har også små kanaler (2x2 mm) på utsiden der vannet uten problemer kan renne ned i den lukkede dreneringen. Det er mulig å påføre et filterstoff på Finnfoams overflate, som beskytter kanalene og holder dem i funksjon også under krevende forhold. Takket være «den lukkede dreneringen» på Finnfoams overflate som beskyttes med filterstoffet, kan fyllinger utenpå renoveringsobjekter også utføres med vanlig jord. Dette sparer kostnader, ettersom det ikke er nødvendig å transportere like mye materialer. Over bakkeoverflaten pusses Finnfoam-platen i henhold til pussprodusentenes veiledninger med et alkalibestandig glassfibernett. Overflaten kan også belegges med steinplater i henhold til veiledning fra produsentene. Den delen av isolasjonen som er over jorden, bør alltid festes mot sokkelen med murlim (for eksempel tegl- eller renoveringslim). Fastsettingen over jorden kan sikres ytterligere mekanisk (for eksempel med SK Tuotes Viki-feste eller tilsvarende).
Finnfoam fungerer også som støpeform for kjellerveggen
Finnfoam er solid og kan også brukes som utvendig støpeform for kjellerveggen. Vannet kan ikke trenge gjennom Finnfoam, men det er mulig i platene, så i slike tilfeller kan en vannisolasjonsplate installeres på utsiden.
Mellom Finnfoam og den damptette vannisolasjonsplaten skal det være en ventilasjonsåpning (vannisolasjonsplaten vendes med knappemønsteret mot Finnfoam), der de små mengdene vanndamp som trenger gjennom Finnfoam, kan ledes bort. Med en liten ventilasjonsåpning er det ikke mulig lufte bort store mengder fukt. Varmeisolasjonsmaterialet må derfor være damptett, noe Finnfoam er.
Isolasjon på innsiden med små risikoer – ingen luftspalte mellom veggen og isolasjonen!
Fukten i bakken prøver også å trenge inn gjennom veggene, og derfor må kjellerveggens utside vannisoleres på vanlig måte, for eksempel med bitumenfilt. Ettersom det er nødvendig med vannisolasjon må utsiden og en separat dampsperre på innsiden, blir det mellom disse en langsomt tørkende isolasjon som lett kan føre til muggskader hvis organiske eller myglende materialer brukes i konstruksjonen.
Med den tette og muggfrie (undersøkt av VTT) Finnfoam-varmeisolasjonen kan isolasjonen på innsiden foretas så risikofritt som mulig, ettersom det ikke er nødvendig med noen separat dampsperre. Det er da viktig at Finnfoam-varmeisolasjonen gjennomgående installeres tett mot veggen med renoveringslim. Det kan ikke være noen luftspalter igjen mellom veggen og isolasjonsmaterialet, og det må ikke være noen hulrom der mugg kan dannes. Homogen betong og Finnfoam-strukturen tåler fukt og er tett. Finnfoams indre overflate er varm og følger den relative fuktigheten til lufta innendørs.