- Forsiden
- Bruksområder
- Bunnbjelkelag
- Ventilert bunnbjelkelag
Ventilert bunnbjelkelag
I et dobbeltgulv som konstrueres på plate med hulrom, er det best å installere Finnfoam-isolasjonen utenpå platen. På den måten reduseres kuldebroene, og konstruksjonen er brannsikker. En eventuell gulvvarme er også energiøkonomisk, ettersom konstruksjonen gjør at gulvvarmen raskt reagerer på endringer i utendørstemperaturen og det ikke går med energi til å varme opp platen.
Når et ventilert bunnbjelkelag bygges med plate med hulrom eller trebjelker, er det svært viktig å installere varmeisolasjon med høy motstandsdyktighet mot damp i bunnen på hele krypkjelleren mot bakken. Utenpå Finnfoam installeres 10–20 cm sand for å holde isolasjonen på plass og forenkle passasjen i krypkjelleren. Dette forbedrer de fukttekniske egenskapene i dobbeltgulvet betydelig, ettersom tiden på våren når kondensdannelsen er høy, blir kortere fordi krypkjelleren raskt varmes opp. Dessuten hindrer Finnfoam at fukt fra bakken trenger inn i bunnbjelkelaget.
Finnfoam dobbeltgulvisolasjon
Med bare én installasjon får du vindfang, isolasjon, «kryssdekking», dampsperre og støpeform. Isolasjonstypen i konstruksjonen er FI-K600 210 mm. |
Det er mulig å bygge et plankegulv direkte på Finnfoam som festes i trelister. Mellom Finnfoam og gulvplanken installeres for eksempel et filterstoff som trinndempende lag. FL-K600 210 mm isolasjon har et ferdig listespor. |
Finnfoam Oy har utviklet en spesiell isolasjonsplate for ventilerte bunnbjelkelag, som også kalles dobbeltgulv. Finnfoams høye kompresjonsstyrke (200–700 kPa eller 20–70 t/m2) og stivhet gjør det mulig å forenkle konstruksjonen i dobbeltgulvet. Dobbeltgulvet blir raskt ferdig, og det er mulig å gå på det like etter installasjonen, noe som reduserer risikabel balansering på bjelkene. På grunn av Finnfoam-varmeisolasjonens styrke og vanntetthet kan dobbeltgulvet isoleres først, og deretter er det mulig å fortsette med vegger og øvre bjelkelag på et jevnt underlag. Platenes skjøter tettes med elastisk PU-skjøteskum før støpingen eller etter installasjon av takunderlaget.
Et ventilert bunnbjelkelag, all nødvendig varmeisolasjon, vindfang, dampsperre og støpeform kan lages på noen minutter i én arbeidsfase. De få arbeidsfasene gjør installasjonsarbeidet svært kostnadseffektivt.
Vis en animasjon om dobbeltgulvisolasjon...
Oppå Finnfoams dobbeltgulvisolasjon er det også mulig å støpe en betongplate umiddelbart, som inneholder gulvvarme med vannsirkulasjon og annen nødvendig teknikk. Et annet alternativ er å legge et plankegulv eller gulvplater som forsterkningslag på dobbeltgulvisolasjonen og deretter laminat eller parkett.
Finnfoam-dobbeltgulvets kortvarige bæreevne er 1700–4200 kg/m2, og den langvarige er 800–2000 kg/m2. Bæreevnen er av samme klasse som et dobbeltgulv med kryssdekking.
Finnfoam-dobbeltgulvisolasjonen installeres mellom bjelkene fra innsiden. Isolasjonsmaterialet tillater et avvik på ±10 mm i bjelkenes CC-mål. Den tette Finnfoam-isolasjonen trenger ikke separate vindfang eller dampsperrer. Det er mulig å gå på den sterke Finnfoam-platen umiddelbart etter installasjonen. Ikke noe mer farlig hopping på bjelker. Ettersom Finnfoam-isolasjonen er vanntett, kan den installeres selv om yttertaket mangler.
Når vannskader inntreffer, trekker ikke Finnfoam-varmeisolasjonen til seg vann, men tørker raskt, ettersom fukten ikke kan trenge inn i isolasjonsmaterialets lukkede cellestruktur. Risikoen for mugg er også minimal hvis tørkingen skjer raskt og på alle overflater. Platenes skjøter på innsiden tettes med elastisk polyuretanskum. Skumtetningen kan også utføres for de utvendige skjøtene, men dette er vanligvis ikke nødvendig.
Platenes skjøter på innsiden tettes med elastisk PU-skum. Skumtetningen kan også utføres for de utvendige skjøtene, men dette er vanligvis ikke nødvendig.
Finnfoams høye kompresjonsstyrke og stivhet gjør det mulig med en enkel, rask og solid dobbeltgulvkonstruksjon.
Teori for dobbeltgulvets fuktegenskaper
Et fullstendig ventilert dobbeltgulv, som altså ikke har sokler rundt seg, er den tryggeste løsningen mot radonproblemer. Konstruksjonen er også fuktteknisk velfungerende. Temperaturen og fuktigheten i ventilasjonsområdet følger fullstendig forholdene i lufta utendørs. Når en sokkel bygges rundt ventilasjonsområdet, endres situasjonen betydelig. U-verdikravet for dobbeltgulv på paller (0,09) er likevel mye høyere enn for dobbeltgulv med hel sokkel (0,17). Det er grunnen til at de fleste dobbeltgulv lages med hel sokkel.
Bakkens middeltemperatur er svært nær årets middeltemperatur. Dette merkes tydelig i jordkjellere, som har en svært jevn temperatur hele året. Jordens relative fuktighet er alltid 100 %. Disse to faktorene utgjør en fuktrisiko som er størst om våren, når ventilasjonsområdet er betydelig kaldere enn utendørslufta. Den varme lufta som kommer utenfra, inneholder fukt som ved nedkjøling kondenseres på alle overflater i ventilasjonsområdet, der temperaturen lenge er lavere. Dette kan forhindres eller i det minste reduseres betydelig ved å isolere bakken (3 eller 5 cm tykk Finnfoam anbefales gjennomgående). På den måten kan temperaturen i ventilasjonsområdet bedre følge temperaturen i utendørslufta, slik at kondensering forhindres. Finnfoam stopper også effektivt fukt som stiger opp fra bakken (vanndamp), noe som alltid skjer når temperaturen i jordskorpen er høyere enn temperaturen i ventilasjonsområdet, eller når den relative fuktigheten i ventilasjonsområdet er lav. Målet er å holde fuktighetsnivået i ventilasjonsområdet så lav som mulig.
Eksempel A – dobbeltgulv om våren og sommeren:
Når jordens temperatur er +5 grader, er vanndampens partialtrykk ca. 8,7 mbar (100 %). Hvis det er ønskelig at den relative fuktigheten i ventilasjonsområdet skal være maksimalt 70 %, bør temperaturen i ventilasjonsområdet være +10 grader eller mer (vanndampens partialtrykk 8,7 mbar) for at vanndamp ikke skal stige fra jordskorpen til ventilasjonsområdet. Vanndamp strømmer mot stedet med lavest trykk! Finnfoam-varmeisolasjon på bakkeoverflaten stopper vanndampen som stiger fra bakken, og hindrer at varmen føres fra ventilasjonsområdet til jorden
For at ventilasjonslufta utenfra skal tørke ventilasjonsområdet og ikke motsatt, må utendørslufta være tørrere enn lufta i ventilasjonsområdet. Hvis temperaturen i ventilasjonsområdet altså er +10 grader og den relative fuktigheten er 70 % (vanndampens partialtrykk 8,7 mbar), må utendørslufta inneholde maksimalt 80 % fuktighet og være +8 grader. Om våren og sommeren leder altså ventilasjonslufta lett inn mer fuktighet i ventilasjonsområdet, ettersom utendørslufta er varmere enn lufta i ventilasjonsområdet. Finnfoam-varmeisolasjonen hindrer at varmen går ned i jorden. Da stiger temperaturen i ventilasjonsområdet raskt til nærmere temperaturen på utendørslufta, og den relative fuktigheten i ventilasjonsområdet synker.
Eksempel B – dobbeltgulv om høsten og vinteren:
Kald luft tørker konstruksjonene effektivt. Vanndamp fra utendørsluft med en relativ fuktighet på 90 % og en temperatur på –10 grader har et partialtrykk på bare ca. 2,6 mbar og et fuktighetsnivå på 1,8 g/m3. Når denne lufta i ventilasjonsområdet varmes til +1 grader, er fuktighetsnivået allerede 3,5 g/m3. Partialtrykket er 4,6 mbar når den relative fuktigheten er 70 %. Hvis jordens temperatur er +5 grader, er vanndampens partialtrykk i jorden 8,7 mbar. Fra jorden transporteres da vanndamp med en kraft på 8,7–4,6 = 4,1 mbar. En tett Finnfoam-varmeisolasjon hindrer at vanndampen kommer inn i ventilasjonsområdet!